Maria Lampidoni

Maria Lampidoni

Η Μαρία Λαμπιδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο (Λ.Τσέντου Ελληνικό Ωδείο) ενώ διδάχθηκε επίσης από τους καθηγητές Μαξ Χάλλεκερ Χρυσούλα Δάνου  Μαρία Χαιρογιώργου – Σιγάρα  και στα θεωρητικά (Δίπλωμα Φούγκας, Μ.Τραυλός Σύγχρονο Ωδείο) έχει διδαχθεί επίσης από τους καθηγητές Κ.Κυδωνίατη, Α.Καρμπόνε, Γ.Φιτσίωρης, Γ.Ιωαννίδη Δ.Μηνακάκη  ενώ παρακολούθησε για 2 χρόνια μαθήματα σύνθεσης.

Είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (HND in Counseling & Psychology Edexcel) και εκπαιδεύτηκε στο Βανκούβερ του Καναδά στη Φωνητική Ψυχοθεραπεία (Vocal Psychotherapy) ολοκληρώνοντας “The Advanced Certificate Programme” (AVPT) από την Dr Diane Austin στο “Vancouver Vocal Psychotherapy Institude” .

Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΕLearning) ολοκλήρωσε το 110 ωρών σεμινάριο (elvet9,17) με  εκπαιδευτικό αντικείμενο «Μουσικοκινητική αγωγή». Έχει συμμετάσχει και παρακολουθήσει ένα πλήθος Μουσικοπαιδαγωγικά & θεραπευτικά  σεμινάρια ,masterclassesστην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Διδάσκει μουσική (πιάνο, ανώτερα θεωρητικά & χορωδία) περισσότερο από 25 χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά & γυμνάσια), σε μουσικές σχολές , ωδεία και έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, ως σολίστ πιάνου, συνοδός πιάνου και διευθύνοντας χορωδίες.

Εργάζεται από το 2007 ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με Μέσο τη Μουσική. Συνεργάζεται με την ROSARTEαπό το 2008  ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου ενώ έχει διδάξει  στα τμήματα φωνητικής προετοιμασίας της χορωδίας .

Από το 2006 ίδρυσε και διευθύνει το Μουσικό & Καλλιτεχνικό Εργαστήρι ΕΚΦΡΑΣΙΣ που εδρεύει στην Νέα Σμύρνη (www.ekfrasis.eu). Λειτουργούν τακτά τμήματα Μουσικής, Χορού , Θεάτρου, Γιόγκα, Συμβουλευτικής με μέσο τη Μουσική.

Όραμά της ήταν η δημιουργία ενός χώρου όπου όλα τα είδη της τέχνης θα συνυπάρχουν ούτως ώστε οι άνθρωποι όλων των ηλικιών θα εκφραστούν καλλιτεχνικά ξυπνώντας τις αισθήσεις τους.

Με την ομάδα του ΕΚΦΡΑΣΙΣ έχει πάρει μέρος & διοργανώσει  συναυλίες, μουσικοθεατρικές  παραστάσεις  καθώς και τις τελετές έναρξης και λήξης της Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστήμων EUSO ATHENS 2014 δημιουργώντας με τους συνεργάτες της το πρώτο τους cd αφιερωμένο στις επιστήμες “TOGETHER WE ARE ONE” https://youtu.be/ykvcWuMqMww.  Στόχος της είναι η συμβολή στον πολιτισμό και η προσπάθεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επίσης έχει δημιουργήσει –ένα  καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα μουσικής ” Ekfrasis Babies’ &Kid’s Music «Μουσικούλες με τη Ρίκα» που αφορά ηλικίες από 9 μηνών έως 9 χρονών, εμπλουτισμένο με στοιχεία μουσικοθεραπείας. Το πρόγραμμα εκτός των μαθημάτων που δίνονται στο ΕΚΦΡΑΣΙΣ  παρουσιάζεται σε παιδικούς σταθμούς νηπιαγωγεία, δημοτικά δημόσιους φορείς .

Τον Δεκέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε το 2ο  CD του ΕΚΦΡΑΣΙΣ  “Τα Τραγούδια της Ρίκας”. Πρόκειται για την συλλογή των παιχνιδοτράγουδων του μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος “Μουσικούλες με τη Ρίκα ” https://www.youtube.com/watch?v=-vCatx3JgBk

Στις 6 Απριλίου του 2019  ιδρυσε & διοργάνωσε  το 1ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Νηπίων με την συμμετοχή 11 σχολείων –  νηπιαγωγείων με 400 μαθητές νηπίων &προνηπίων με μεγάλη επιτυχία .

Από το 2018 εξέλιξε το μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα  “ekfrasiskidsmusic” σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενηλίκων 200ωρών που απευθύνεται σε μουσικούς νηπιαγωγούς παιδαγωγούς ψυχολόγους κοινωνικους λειτουργους κα.

Περιλαμβάνει την ανάλυση των δομημένων μαθημάτων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα , την φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης του συστήματος , με ένα θεραπευτικό άνοιγμα που στηρίζεται στην παρατήρηση στην άμεση δημιουργική αντίδραση και στον αυτοσχεδιασμό. Επίσης περιλαμβάνει τις βασικές αρχές της Μουσικοθεραπείας και την ανάλυση της κίνησης κατά τη VeronicaSherbone.

Έχει κάνει καριέρα και ως επαγγελματίας παίκτρια του μπάσκετ για 20 χρόνια. Ήταν μέλος και αρχηγός της ομάδας μπάσκετ γυναικών του Παναθηναϊκού για 13 χρόνια. Ενώ έχει διατελέσει μέλος της Εθνικής Ομάδας. Έχει επίσης εργαστεί ως προπονήτρια σε πολλές ομάδες.

en_US